SEMUA SELALU TANYA TENTANG RESEPI MENU SAYA...SIMPLE AJE MENU SAYA TAK PAKAI APA-APA PERISA ..KESEDAPAN SESUATU MASAKAN ITU TERLETAK PADA GARAM DAN GULANYA....KALAU MENU GULAI SAYA TAK SUKA REMPAH YANG ADA DI PASARAN TETAPI REMPAHNYA SAYA BUAT SENDIRI..LAGILAH SEDAP..NANTI KITA BELAJAR CARA NAK BUAT REMPAH SENDIRI....TAPI KALAU GULAI KETAM ATAU IKAN KERING KENA LAH PAKAI REMPAH TARBUS UTK KETAM/UDANG LAGILAH SEDAP RASANYA....UNTUK GULAI KETAM JUST SIMPLE SANGAT...BAHANNYA IALAH UTK 1 KG KETAM KITA GUNAKAN 2 BUNGKUS REMPAH TARBUS KETAM YG KECIL BLENDER BERSAMA BAWANG MERAH DAN 2 BIJI CABAI BESAR..BLENDER HINGGA HALUS LEPAS TU MASUKKAN KEDALAM SANTAN...MASAK SAMA NAIK..MENDIDIH BUBUH BELIMBING..LEPAS TU MASUKKAN KETAM MASAK HINGGA MENDIDIDH MASUKKAN GARAM DA GULA SECUKUP RASA..CARA GARAM GULA DI IMBANG IALAH KALAU SATU SUKATAN GULA..GARAM PULA 1/2 DARI SUKATAN GARAM..DENGAN IZIN ALLAH BERJAYA..
UNTUK GULAI IKAN SAYA AKAN AJAR BUAT REMPAH CARA SAYA....BAHANNYA....BAWANG MERAH,BAWANG PUTIH,REMPAH BIJI,CABAI KERING,ASAM JAWA,JINTAN MANIS .... BLENDER SEMUA BAHAN INI LETAK SIKIT MINYAK DAN GARAM AGAR REMPAH JADI LUMAT.. BAHAN MENUMIS MACAM BIASALAH BAWANG PUTIH ,BAWANG MERAH.DAUN KARI DAN YG PENTING HALBA CAMPUR... KALU NAK SEDAPKAN GULAI GUNA MINYAK YG MENGORENG IKAN LAGI SEDAP TAU...OK TUMIS BAHAN SAMPAI NAIK MINYAK SEMASA MENUMIS MASUKKAN GARAM DAN GULA BARU SEDAP SAMPAI GARING BARU MASUKKKAN SANTAN....MACAM BIASA BILA MENDIDIH MASUKKAN IKAN..CUBALAH
GULAI TELOR NI PUN SAMA TAPI JGN MASUKKAN ASAM JAWA....
ASAM PEDAS PUN SIMPLE SAJA.. BAHANNYA.... CABAI BESAR.CABAI MELAKA ,CABAI KERING.BAWANG MERAH,BELACAN,KUNYIT BLENDER SEMUA...MASAK SAMA NAIK MASUKKAN ASAM KEPING DAN SERAI.. MENDIDIH MASUKKAN IKAN ....
STEP SAMA MACAM DIATAS...
SAMBAL SOTONG...BAHANNYA...
CABAI KERING BAWANG MERAH,BAWANG BESAR,BELACAN SIKIT,ASAM JAWA SIKIT AJE..BLENDER BERSAMA MINYAK DAN GARAM SIKIT BAGI HALUS...
TUMIS BERSAMA GARAM DAN GULA...MASUKKAN SEDIKIT KUNYIT DAN MENDIDIH MASUKKAN SOTONG MASAK SAMPAI KERING....
MASAK ASAM AYAM ATAU KUNYIT CUMA PERLU HIRISAN BAWANG MERAH,BAWANG PUTIH,HALIA...PATI ASAM JAWA TUMIS MASUKKAN GULA DAN GARAM MASUKKAN AYAM MASAK SAMPAI LIKAT KUAH BARU MASUKKAN CABAI MELAKA YG DI BELAH 2 DAN BAWANG BESAR...
PROSES YG SAMA CUMA TAMBAH KICAP AJE NI
PROSES YG SAMA CUMA TAMBAHKAN LADA AJE
No comments:
Post a Comment
Note: only a member of this blog may post a comment.